Bezpłatne porady ekspertów
Darmowy ebook
0
79,00
DARMOWY
eBook
Menu_left Menu_right
Znakowanie środków spożywczych

Znakowanie środków spożywczych

Wymagania dotyczące znakowania wszystkich opakowanych środków spożywczych

BRANŻA SPOŻYWCZA

Szczegóły produktu
39,00 netto
47,97 zł brutto
Dodaj do koszyka
Ramka_top

Każdy producent artykułów spożywczych jest zobowiązany do ich prawidłowego oznakowania na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U. 2007, Nr 137 poz. 966 z poźn. zm.). Oznakowanie nie może wprowadzać konsumenta w błąd , przypisywać działania lub właściwości, których produkt nie posiada.

Według raportów z kontroli Inspekcji Handlowej do najczęstszych nieprawidłowości w branży spożywczej należą: nieprawidłowe oznakowanie, przekraczanie dopuszczalnych norm środków konserwujących, błędne informowanie klientów o składzie produktu. Wszystkich tych błędów pomoże Państwu uniknąć wyjątkowy e-book niezbędny w każdej firmie w branży spożywczej:

Znakowanie środków spożywczych
Wymagania dotyczące znakowania wszystkich opakowanych środków spożywczych

  • Czy wiedzą Państwo dokładnie jak oznaczyć składniki alergenne na swoim produkcie?
  • Czy wiedzą Państwo jak prawidłowo oznaczyć środek spożywczy nie posiadający opakowania?
  • Czy Państwa firma jest przygotowana na konsekwencje związane z wykryciem błędnego oznaczenia produktów?

 

Wywiązanie się z obowiązków związanych ze znakowaniem produktów spożywczych jest rygorystycznie kontrolowane przez Inspekcję Handlową. Konsekwencją nieprawidłowego oznakowania artykułu może być wycofanie ze sprzedaży jak również wysoka kara finansowa.

Informacje zawarte w e-booku "Znakowanie środków spożywczych" ułatwią Państwu dostosowanie się do obowiązujących wymogów. Zawiera on między innymi:

  • Informacje dotyczące oznakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
  • Wskazówki pomocne przy obliczaniu ilościowej zawartości składników w środku spożywczym.
  • Zestawienie dopuszczalnych odstępstw w znakowaniu niektórych artykułów spożywczych.
  • Tabelę składników alergennych umieszczanych na opakowaniach.
  • Wykaz obowiązujących uregulowań prawnych i wynikających z nich szczegółowych wymagań odnośnie oznaczania środków spożywczych.


 

E-book Oznaczenie środków spożywczych – zawiera następujące rozdziały:

  1. Wstęp
  2. Znakowanie poszczególnych rodzajów środków spożywczych
    • Znakowanie cukru
    • Znakowanie napojów alkoholowych
    • Znakowanie produktów głęboko mrożonych
    • Znakowanie wyrobów czekoladowych
    • Znakowanie wyrobów owocowych
    • Znakowanie ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii
    • Znakowanie pieczywa
    • Znakowanie miodów i produktów pochodnych
    • Znakowanie jaj
    • Znakowanie innych produktów
       
  3. Wskazówki pomocne przy obliczaniu ilościowej zawartości składników w środku spożywczym
  4. Dopuszczalne odstępstwa w znakowaniu niektórych składników spożywczych
  5. Wykaz składników umieszczanych na opakowaniach
    • Znakowanie środków spożywczych zawierających składniki alergenne
       
  6. Obowiązujące uregulowania prawne i wynikające z nich wymagania szczegółowe odnośnie do oznaczenia środków spożywczych
    • Regulacje ustawodawcze znakowania żywności
    • Wymagania szczegółowe dotyczące znakowania wszystkich opakowanych środków spożywczych
    • Wymagania dodatkowe znakowania opakowaniowej żywności
    • Obowiązek znakowania opakowań
    • Wymagania w sprawie składu oraz znakowania suplementów diety

 

E-book zawiera zarówno wymagania formalno-prawne
jak i szereg praktycznych wskazówek!

W otrzymanym pliku pdf znajdziecie Państwo komplet informacji, a także praktyczne wskazówki, które umożliwią sprawne wywiązanie się z obowiązujących przepisów.

Warunki techniczne:

Format e-booka pdf
Ilość stron 63
Nr artykułu 86523

 

 

 

Wymagania sprzętowe:

Środowisko operacyjne: minimum Windows 95 lub nowszy (2000, NT 4.0 / XP, VISTA), Procesor: Pentium 90 MHz, Pamięć: RAM 32 MB, Rozdzielczość ekranu: 800 x 600 pikseli, 100 MB wolnego miejsca na dysku, Przeglądarka Internet Explorer w wersji 6.0, Adobe Reader.

Ten produkt nie został jeszcze skomentowany

Dodaj opinię

E-produkt dostarczany jest za pośrednictwem Internetu.

Proces realizacji zamówień oraz udostępniania e-produktów wygląda następująco:

  • Warunkiem udostępnienia e-produktu jest dokonanie płatności. Płatności dokonać można jednym z następujących sposobów:
    • Przedpłata na podstawie faktury proforma
    • Płatność on-line za pośrednictwem serwisu transakcyjnego obsługiwanego przez firmę Dotpay, który umożliwia dokonywanie płatności przelewem internetowym lub kartą kredytową.
  • Po odnotowaniu płatności za zamówione e-produkty, na adres e-mail podany w zamówieniu wysyłana jest informacja o aktywowaniu dostępu do opłaconych e-produktów.
  • Opłacony e-produkt dostępny jest przez 24 godziny od jego pierwszego pobrania poprzez zakładki „pobierz opłacone produkty” oraz „twoje konto” w serwisie Eksperto.pl – w tym czasie e-produkt jest dostępny do pobrania i zapisania na dysku komputera dowolną ilość razy. Po upływie 24 godzin od pierwszego pobrania, dostęp do pobierania e-produktu jest zablokowany.

Podsumowując: Same e-produkty nie są wysyłane mailem aby nie obciążać skrzynek mailowych naszych Klientów. Wysyłana jest informacja mówiąca o tym, iż opłacony produkt został już udostępniony i zamawiający może go pobrać poprzez Eksperto.pl

Ramka_bottom
CircleUŻYTKOWNICY, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT, WYBRALI RÓWNIEŻ:
Dokumentacja GHP i GMP Szczegóły produktu
BRANŻA SPOŻYWCZA
Audyt wewnętrzny w systemie zarządzania jakością ISO 9001 Szczegóły produktu
PRAWO I ZARZĄDZANIE FIRMĄ